Izštekani

by ŠKM banda

/
  • Streaming + Download

    Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

      name your price

     

1.
2.
3.
03:32
4.
04:37
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
03:09
13.
14.

about

Album Izštekani je posnetek gostovanja v istoimenski radijski oddaji Jureta Longyke na Valu 202. Kot gostje so v oddaji nastopili tudi Mlada beltinska banda in Kraški solisti, ki so skupaj s ŠKM bando odigrali šest skladb.


Album was recorded live at national radio show Izstekani with Jure Longyka. Special guests appearing in the show are Mlada beltinska banda and Kraški solisti, who cooperated on 6 ŠKM banda songs.


Album je izšel v omejeni izdaji (60 izvodov) v DVD obliki, za naročilo piši na:
Album is released as limited edition DVD (60 copies), purchase at:

skmbanda(at)gmail.com

Avdio verzija dostopna kot free download na www.gbtm.si (paket s full-size ovitkom) ali zgoraj.
Audio version available as free download on www.gbtm.si (with full size cover) or on this page.


ŠKM Banda je lanskoletno septembrsko gostovanje pri Juretu Longyki ovekovečila z na šestdeset primerkov omejeno avdiovizualno ploščo – uradno predstavljeno v okviru festivala Druga Godba, 24. maja letos – ki se na pot orisovanja prekmursko-goriške krajine podaja z Mlado Beltinško bando oziroma Kraškimi solisti. Video zapis nas vodi skozi trinajst skladb, katerih ogrodje predstavljata njihovi dotedanji plošči Patentat in Šamar Janka, a se med njimi vrine tudi kaka povsem nova, denimo uvodna Brečlavi ali Pasivni upor II.

Kot instrumentalni zasedbi je, v kolikor si ne želi drezati v polje enoličnosti, v osnovi dodeljena nagnjenost k shizofrenim aranžmajskim prijemom. Skladbe so temu primerno bolj razdrobljene, njihovo melodično pozicijo pa ob odsotnosti vokala predstavlja kitarska valenčnost. V siceršnji strukturno dinamični in zvočno sežetni naravnanosti zasedbe se tako pričujoča ideja o združevanju na prvi pogled ponuja kot nepotrebna pretencioznost, a se gostovanje k sreči razrase v vse kaj drugega. Prisotnost zasedb je s pridom izrabljena in usmerjena v širjenje zvočnih dimenzij, kar nenazadnje pripomore k raznovrstnosti plošče. Mlada Beltinška banda vstopi že v tretji skladbi Lejpi in z violinsko pizzicato tehniko poustvarja pravljičnost dogodka. Ritem sekcija je na plošči še vedno izrazito rockerska, bass iz sebe izvablja trenutke progresivnosti, kamor večkrat povleče tudi ostale člene, vpliv Mlade Beltinške bande in Kraških solistov pa je ujeti v iskanju novih izraznih možnosti, ki poudarjajo morda nekoliko manj očitno žanrsko diferenčnost. Nasploh je skozi ploščo lepo ujet duh atipične instrumentalne postrockovske zasedbe, ki se ob lokanju godal ali odročnih zvenih piščali predaja etno, drugič spet free jazz izročilu in vseskozi stremi k nepričakovanim zvočno eksperimentalnim izlivom. Seveda lahko slednje jemljemo tudi kot zgoraj navedeno možnost inventivnosti, a se po Izštekanih rešitve za novo studijsko ploščo in nenazadnje prihodnost ponujajo kar same. ŠKM Banda so v tem trenutku namreč na dobri poti, da postanejo širše razpoznavni, če ne kar vodilni prekmurski kulturni hram.

Luka Vučkovič, Radio Študent

credits

released May 1, 2010

God Bless This Mess records, Val 202

tags

license

about

ŠKM banda Slovenia

Post jazz.

contact / help

Contact ŠKM banda

Streaming and
Download help